Wetenschappers van de Universiteit van Alaska Fairbanks zijn verbaast over de snelheid waarmee de permafrost aan het dooien is in Canada. Deze dooi is 70 jaar eerder dan verwacht en is wederom een teken dat de klimaatcrisis sneller gaat dan verwacht.
Door de warme zomers in het noordpool gebied zijn bovenste lagen van grote ondergrondse ijsblokken instabiel geworden en deze ijsblokken zouden al veel millennia volledig bevroren zijn.
Wetenschappers vinden deze ontwikkeling zeer zorgwekkend aangezien de snelle dooi van deze gebieden grote hoeveelheden broeikasgassen zoals Methaan en CO2 kunnen laten ontsnappen. Welke weer een Feedback kan veroorzaken die ervoor kan zorgen dat de temperatuur op aarde verder zal stijgen.
Ook wanneer de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs worden gehaald zullen er risico’s zijn dat runaway warming, waarbij niet de uitstoot van de mens maar feedback vanuit de aarde zullen zorgen voor oncontroleerbare klimaatverandering. Het smelten van de permafrost kan daarom ook worden gezien als een zogeheten Tippingpoint in Klimaatverandering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *