Seizoenen op de Noordpool
Door de opwarming van de aarde is de noordpool in rap tempo aan het smelten. De noordpool kent net als overal op aarde seizoenen en in de zomermaanden is de hoeveelheid ijs ook veel lager dan in de winter. We spreken in de zomer van het smeltseizoen en in de winter vriest het weer aan. Het smeltseizoen eindigt half september en vanaf dan zullen de zeeën weer dichtvriezen door de koude wintermaanden. 

Blue Ocean Event (BOE) 
Wat wordt waargenomen is dat in de zomermaanden steeds minder ijs in de noordpool aanwezig is. Zie Hieronder de grafiek van het totaal van zeeijs in de noordpool: 

Bron: https://nsidc.org/arcticseaicenews/

In 2012 was het absolute dieptepunt en 2019 liep tot augustus op hetzelfde tempo als in 2012 qua oppervlakte. Vanaf 1 miljoen vierkante kilometer wordt er gesproken van een Blue Ocean event. Dit betekent dus dat er dermate weinig ijs dat er kan worden gesproken van een ijsvrije oceaan. 

Consequenties van een Blue Ocean Event/Ijsvrije Noordpool?
De noordpool en de zuidpool kun je zien als een spiegel die zonlicht weerkaatsen de ruimte in. Wanneer deze functie ontbreekt zal er dus meer warmte door de zee worden opgenomen aangezien deze geheel zwart is. Daarnaast wordt de zee warmer bij een ijsvrij Noordpool. Je zou het kunnen vergelijke als blokjes ijs in water die ervoor zorgen dat het water goed koud is. Verder is de noordpool belangrijk voor de Oceaancirculatie, zoals de warme Golfstroom. Wanneer het Oceaanwater opwarmt bestaat de kans dat deze Golfstromen verstoord zullen raken, waardoor klimaat verder zal veranderen. De Noordpool is dus eigenlijk de airconditioning van de wereld en van groot belang voor het in stand houden van het huidige klimaat. Verder zouden er grote hoeveelheden methaanhydraten op de bodem van de Noordpool liggen opgeslagen die instabiel kunnen worden bij grotere opwarming van de aarde en zo verder kunnen zorgen voor opwarming van de aarde.
Daarnaast zou je ook kunnen zeggen dat er positieve effecten zijn. Zoals een vrije doorgang voor de scheepvaart en mogelijkheden om naar olie en gas te boren in de grondstofrijke bodem van het noordpoolgebied. Vooral landen als Rusland zetten volop in op deze vaarroute en diverse landen, zoals onder andere Canada, Rusland, VS en Denemarken/Groenland kijken naar hun rechten c.q. eigendom van deze grondstoffen en gebieden in het noordpoolgebied.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *